reklam
reklam
DOLAR32,3631% -0.04
EURO34,8777% 0.14
STERLIN40,6550% 0.07
FRANG35,7445% 0.54
ALTIN2.390,96% -0,24
BITCOIN61.920,004.936
reklam
Ayse DogangunesTÜM YAZILARI

ÇİN’DE GÖRÜNMEZ İNİŞ ÇIKIŞLAR

Yayınlanma Tarihi : Google News
reklam

İnternet herkesin dilediğince kendini ifade edebildiği, milyonlarca düşüncenin, fikirlerin yer aldığı sanal dünya. Peki internetin bu kadar yaygınlaşmasına ne etkili oldu da böyle vazgeçilmezimiz oldu?

Tabii ki e-Ticaret!

Dünyanın herhangi bir yerindeki bir sanal alışveriş merkezinden istediğin ürünü alabiliyorsun. Teknoloji biz istesek de istemesek de kendi kültürünü çoktan oluşturdu. “Dengeli bir internet kullanıcısı” olarak, internetin olumlu yönlerinden yararlanmak da bizim elimizdedir.

Ama? Kişisel olarak anını yakalayabildiğimiz bu değişimi neden şirket yönetimlerine yansıtmıyoruz?

CHINA:
İnternetin belkide dünyada en aktif kullanılan ülkesidir Çin. Son zamanlarda özellikle hiç parayı görmüyoruz desek yeridir. 🙂 Ama görünen o ki PATRONLAR DÜNYASI’nda durum bugünkü bizim ifade ettiğimiz gibi değil.

Bir önceki yazım (ÇİN’DE ERİYEN YABANCILAR) yazdığım gibi yabancılar ve ünlü markalar Çin’de tutunamıyor. İnternet mi? Amerika Birleşik Devletlerinin cazip teşvikleri mi? Çin’de artan maliyetler mi? Hızlı değişen alışveriş alışkanlıkları mı? Kendilerinin açıklamasından ve dış kaynakların yorumlarına bir göz atalım mı?

Çin’de hangi büyük yerli yabancı şirketler internete, değişen alışkanlıklara yenik düştü?

METERSBONWE – 美特斯邦威:

Bugün Çin’de 1600 mağazası bulunuyor. Üç yıl içinde 400 milyon zarar eden marka Kurucusu ve Genel Müdürü Zhou Chengjian da istifa etti.

Öz analizi: Gelişen teknolojiye ve internet piyasasına ve müşterilerin alışveriş alışkanlığı değişikliklerine ayak uyduramaması.

Dış kaynakların analizi: Çin’in maliyetlerinin artması, hızlı değişen moda ve yeni modellere cevap verememesi ve ZARA markasına yenik düşmesi.

BOSIDENG 波司登:

2015 yılında 5.000 mağaza kapatan marka, 2016 yılında 550 mağaza kapattı.

Öz analiz: Maliyetlerde yükseliş, kar marjının düşmesi nedeni ile piyasada daha yavaş ve kontrollü ilerleyecek…

Dış kaynakların analizi: Bosideng markasının ceket piyasasında 19 yıl liderliğini sürdürdüğü fakat kendini yenileyememesi, yeni modellerin ve distribütörlerinin azalması sonucu o da piyasaya yenik düşenlerden.

BELLE – 百丽

2015 yılında 400 mağaza kapatan marka, 2016 yılında 500 mağaza kapattı. En parlak yıllarını 2011 yılında yaşayan marka her gün 2, 3 mağaza açtı. Peki ona ne oldu?

Öz analiz: Maliyetlerin yükselmesi, kiralık veya satılık mağazalarda akıllara zarar artış ve online marketine ayak uyduramaması.

Dış kaynakların analizi: Belle markasının hızla yayılan online satışı için sermaye ayırıp bu alanda kendini geliştirmemesi, başka sektörlere de sermaye ayırmış olması ve Çin Devleti’nin HONG KONG’a verdiği baskı ve zorluklar….

LI-NING – 李宁:

3 yıl içinde 3.1 milyar zarar eden marka 1800 mağazasını kapattı ve küçülmeye devam ediyor.

Öz analiz: Maliyetlerin artması ve yönetimde yaşanılan problemler…

Dış kaynakların analizi: Fiyatlarında iyileştirme yapmayan marka, tüketicinin rakibi NIKE ve ADDIDAS’da yapılan indirimli fiyatları tercih etmesi sonucu bu markalara yenik düşmesi.

ÇİN’DE YABANCI MARKALAR
CHENEL:

Akıllı yönetime sahip olan marka Çin’deki gelişimini çok çok yavaş ve kontrollü yapıyor. Bugün Çin’de sadece 11 mağazası bulunuyor.

PRADA – 路下滑:

2 yıl içinde 16 mağaza kapatan marka, 2016 yılında (miu miu) dahil olmak üzere 4 mağaza kapattı.

BURBERRY-关店并调整中:

Toplam 68 mağazası bulunan marka, 2015 yılında 10, 2016 yılında 5 mağazasını kapattı.

LV – 中国市场退潮中:

2015 yılında Guangzhou, Harbin, Urumçi de 3 mağaza kapatan marka , 2016 yılında yaklaşık 50 mağaza daha kapattı. Şu anda aktif 2 mağaza bulunuyor.

MARKS&SPENCER- 玛莎百货:

Bir önceki yazımda isim vermeden açıkladığım bu marka,2015 yılında 10 mağazasını kapattı. Bununla kalmayan marka, 2016 yılında Çin’den tamamen çekildi.

GAP:

2015 yılında Kuzey Amerika’da 175 mağaza kapatan marka, Çin’de 2015 ve 2016 yılında 75 mağaza kapattı.

Bu markaları Bebe, Blue&Inc, A&F, Kitson, Wallmart, Tesco, Carrefour, Mc Donald’s, Teavana, Sears, Target, Parkson gibi daha birçok marka takip ediyor.

Çin’de artık maliyetler yüksek ve bu yükselişin hızı pek iyi değil bana göre. Piyasalarda DÖVİZ KURU dışında bir denge yok! Dün almak istediğin ev sen daha bankada ödemesinin transferini yapıncaya kadar METRE KARESİ iki katına çıkabiliyor. (Bu ev ve mülk fiyatlarını gelecek röportajımda Çin’in ikinci büyük inşaat şirketinin genel müdürü ile de ele alacağız)

Markaların kendi ön analizlerinde de genel olarak söylediği gibi, alışveriş alışkanlığımız değişti ve hızla değişiyor. Aktif internet kullanıcısı olmayan kalmadı ama yönetimdekiler eski yöntemde neden ısrar etmişler ilginç.

Obezite bir diyetisyen düşünebilir misiniz?
ÇİN’DE İKİNCİ KURBAN SEKTÖR KİM? “BANKALAR”!!!

Artık Çinliler para veya kredi kartı taşımıyor. Bunların yerine “WECHAT, ALIPAY” gibi programlarla aklınıza gelebilecek her türlü alışverişi yapabiliyor. Aynı zamanda uluslararası para transferleri gerçekleşebiliyor. Şimdilik komşu ülkelerde yapabildiği bu transferler her an her ülkeye dağılması an meselesi. Düşünün Kore’ye gidiyorsunuz ama yanınıza döviz veya Kore parasını kullanmak zorunda değilsiniz.

İnternetin hayatımıza etkileri, birçok kuruluşun ise yaşam kaynağı niteliğinde…

Şöyle ki: internetin, çok kısa sürede milyonlarca insana ulaşması; yeni hedef kitleye uluşması dolayısı ile, pek çok kampanyanın ve bilginin nabzı internet ortamında tutulması.

BANA GÖRE TİCARET VE HAYAT TARZLARI ELEKTRONİKLEŞİYOR…

SİZCE?

Ayşe DOĞANGÜNEŞ

SHANGHAI

reklam