Ancak 2024-2025 yıllarına ilişkin toplu sözleşme görüşmelerinde bir türlü anlaşma sağlanamamıştı.

Hal böyle olunca memur tarafını temsil eden Memur-Sen ile Kamu İşveren Heyeti’nin yürüttüğü görüşmelerden bir sonuç çıkmadı.

Anlaşmazlığı çözmek için Kamu Görevlileri Hakem Kurulu devreye girerken, bugün beşinci görüşme gerçekleştirildi.

Beşinci toplantıda karara bağlandı:

Bugün beşinci ve son toplantısını yapan Hakem Kurulu, memur ve emeklilerin zam oranını netleştirdi.

Buna göre 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılacak.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nda yer alan 11 üyeden 6’sı zamma onay verirken, 4 üye karara itiraz etti.

8 milyondan fazla kişiyi etkiliyor

Ayrıca bu zammın yanında enflasyon farkları da maaş zammına eklenecek.

Son olarak belirlenen oranlar 65 yaş aylığı, engelli maaşı ve evde bakım maaşları üzerinde de etkili olacak.

Böylelikle 8 milyondan fazla kişi doğrudan etkilenecek.

Memur ve memur emeklilerinin zam oranı

Hükümetin teklifleri neydi?

Öte yandan hükümetin memurlara zam teklifiyle ilgili sürecin nasıl işlediği de merak konusu oldu.

Kamu İşveren Heyeti, 14 Ağustos’taki teklifinde 2024’ün ilk altı ayında yüzde 14, ikinci altı ayında yüzde 9, 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam teklif etmişti.

Yine heyet 17 Ağustos’taki görüşmede ise 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 şeklinde revize etmişti.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu

Memur-Sen ne istiyordu?

Memur-Sen, 2024 için 3’er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti.

Konfederasyon, 2025 için ise 6’şar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.

“Çalışanlarımızı enflasyon karşısında korumaya devam edeceğiz”

Konuya ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan da açıklama geldi.

Bakan Işıkhan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Memur ve memur emeklilerimizin 2024-2025 yılları kapsamındaki mali ve sosyal haklarını belirleyen 7. Dönem Toplu Sözleşmemiz kapsamında Hakem Heyeti; 2024 yılı için yüzde 15+10 2025 yılı için yüzde 6+5 zam oranı üzerinde karar kılmıştır.

Özellikle kamu görevlilerimiz adına talep edilen 50 maddenin aynı şekilde kabulü ve diğer sosyal haklar hususunda da önemli kazanımlara imza attığımız Toplu Sözleşmemizin, başta kamu çalışanlarımız, kamu emeklilerimiz ve aileleri olmak üzere çalışma hayatımızın tüm paydaşlarına hayırlı olmasını diliyorum.

Süreci karşılıklı anlayış, istişare ve nezaket ilkelerimiz çerçevesinde yürüten Konfederasyonlarımız ve genel yetkili sendikalarımıza, emek veren tüm komisyonlara ve müzakere heyetlerine teşekkür ediyorum. Sosyal devlet anlayışımızla çalışanlarımızı enflasyon karşısında korumaya devam edeceğiz.