reklam
reklam
DOLAR32,5833% 0.29
EURO35,0346% 0.17
STERLIN40,8537% 0.13
FRANG35,7420% 0.35
ALTIN2.461,52% 1,04
BITCOIN64.373,740.581
reklam

Toktaş: Turizmde söylemi bırakıp eyleme geçmeliyiz

Yayınlanma Tarihi : Google News
Toktaş: Turizmde söylemi bırakıp eyleme geçmeliyiz
reklam

Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği ( KATİD) Başkanı Murat Toktaş, Turizm’de bölgenin cazibe merkezi olması için arttık söylemi bırakıp eyleme geçilmesi gerektiğini söyledi. Toktaş, “ Samsun Karadeniz bölgesinin en büyük ve en güzel şehri olmasına rağmen, maalesef turizmde istediği noktada değil. Öncelikle körfez ülkelerinden doğrudan uçak seferlerinin başlaması gerekiyor “dedi.

2000 yılından buyana Karadeniz Bölgesinin hem körfez ülkelerinden, hemde iç pazardan ciddi bir şekilde talep görmeye başladığını ifade eden Katid Başkanı Toktaş, “ Bölge adeta keşfedildi. Karadeniz turları deyince yoğunluğun Trabzon’a birazda Rize’ye yaşandığını görüyoruz. Çok uzun zamandır, hem iç pazar hemde dış pazar açısından durum bu şekilde. Trabzon ve Rize bölgesine çok uzun zamandır devam eden bu yoğun ilgi artık tüketildi. Bölgeye ilgi gösteren turistler artık yeni arayışlara yöneliyorlar. Körfez ülkelerinden, Trabzon ve Rize bölgesine ilgi azalmaya başlayınca hem Trabzon Turizm il müdürlüğü, hemde STK’lar, kamunun da desteği ile yoğun bir çalışma başlattılar. Artık özellikle Trabzon’un biraz daha körfez ülkelerinden kopup diğer pazarlara yönelmesi gerekiyor” diye konuştu.

“Bölge henüz keşfedilmedi”

Orta Karadeniz bölgesinin henüz keşfedilmediğini ve turizm açısından çok cazip imkânlara sahip olduğunu söyleyen Toktaş, “ Orta Karadeniz’e gelince özellikle yurt dışı turları için burası henüz keşfedilmemiş ve bakir durumda. Özellikle bugüne kadar doğu Karadeniz bölgesini kullanmış ve yeni arayışlara girmiş olan körfez bölgesinden gelen turistlere bu bölgeyi açmamız gerekiyor. Bölge gerek doğal zenginlikleri, gerekse sosyal imkânları ile bu yoğunluğa cevap verecek durumdadır. Körfez bölgesi açısından Doğu Karadeniz bölgesi doyuma ulaştı ve onlarda başka bölgelerin arayışı içerisindeler. İşte bu noktada, bizim bölge turizmini canlandırma adına devreye girmemiz gerekiyor. Bizim bölgemizde, Doğu Karadeniz bölgesine gelen turistlerin profiline uygun çok yer var. Ayrıca, bölgemizi tek bir pazara mahkûm etmemeliyiz. Körfez pazarının yanı sıra, uzak doğu ülkelerini de gündemimize almalıyız. Kapadokya bölgemize, Kore, Çin ve Japonya’dan çok fazla turist geliyor. Bu turistleri, Kapadokya’dan Amasya’ya, oradan da Samsun’a çok rahat kaydırabiliriz. Çünkü Kapadokya’da var olan değerlerin bir farklı versiyonu Amasya’da fazlasıyla bulunmaktadır. Hem körfez bölgesinden, hemde Uzak doğu pazarından, Samsun’a getireceğimiz turistler açısından biz diğer bölgelerden çok daha cazip imkanlara sahip bulunuyoruz. Hatta bu noktada eksiğimiz yok, fazlamız var diyebiliriz. Bir tarafta doğa harikası Ayvacık ilçemiz, diğer tarafta tarihi şehir yapısıyla ve Türkiye’nin en güzel Kanyonu ile Vezirköprü ilçemiz bulunuyor. Yine Bafra kuş cenneti, Ladik Akdağ kayak merkezi, Havza kaplıcalarımız, yaylalarımız ve Karadeniz’in en güzel sahiline sahip Atakum ilçemiz, Kunduz ormanları, Çivisiz camilerimiz ile turistlere sunabileceğimiz her türlü imkana sahibiz. Diğer yandan, bizim iç pazarı da unutmamamız gerekiyor. İç pazarda yıllardır yaptığımız, klasik turların alternatiflerini üretmeliyiz. Sadece bir tane iki tane yaylamız yok bizim. Yeni alternatif rotalar belirlemeliyiz ki cazibemizi düşürmeyelim ” dedi.

“Doğrudan uçuşların başlaması lazım”

Bölge turizmi açısından yeterli tesislere sahip olduklarını belirten Toktaş, en büyük sorunlarının ulaşım olduğunu söyledi. Katid Başkanı Toktaş, “Şuan Samsun, Ordu, Sinop, Amasya ve Çorum’a Körfez bölgelerinden turist getirmekte zorlanıyoruz. Çünkü İnsanlar artık tek uçuşla tatillerini geçirmek istedikleri yerlere gelmek istiyorlar. Orta Karadeniz illerimizin hiçbiri bu imkâna sahip değil. Şimdi bu imkâna sahip Karadeniz’de tek il var oda Trabzon. 2019 yılında Trabzon’a yurtdışından 1546 doğrudan uçuş gerçekleşti. Samsun’a ise Hac dönemi ve yazında gurbetçilerin dışında doğrudan uçuş yapılmıyor. Öncelikle doğrudan uçuşların başlaması gerekiyor. Körfez ülkelerinden tek Uçakla Trabzon’a gelen turistler, Samsun’a gelmek için oradan 4-5 saat otobüs yolculuğu yapmaları gerekiyor. Bunlar, genelde geniş aileler ve çok fazla bavul kullanıyorlar. Tatil için onlara otobüs yolculuğu cazip gelmiyor. Samsun, Karadeniz’in en büyük şehri olmasına rağmen, bırakın yurt dışını yurt içinden bile İstanbul dışında düzenli uçak seferlerimiz maalesef yok. Örneğin, Samsun’dan İzmir’e haftada 2-3 gün, Antalya’ya 1,2 gün uçuş var. Ankara’ya bile zaman zaman saat ve gün değişikliği çok fazla oluyor. Önümüzdeki haftaya bilet bulsanız bile uçup uçamayacağınız belli değil. Yüzde 80 uçarsınız yüzde 20 uçamazsınız” şeklinde konuştu.

“Artık söylemi bırakıp, eyleme geçmemiz lazım”

Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği ( KATİD) Başkanı Murat Toktaş, Turizm’de bölgenin cazibe merkezi olması için arttık söylemi bırakıp eyleme geçilmesi gerektiğini söyledi. Toktaş, “Yıllardır Samsun, Turizm şehri diyoruz, Samsun sağlık şehri diyoruz, Samsun spor şehri diyoruz. Bu noktada çok büyük avantajlarımızın olduğu ve uluslar arası pazarlara cazip gelecek ürünlerimiz olduğunu biliyoruz. Artık bunu söylemden çıkartıp, eyleme dönüştürmemiz lazım. Bu noktada kamu, bölge milletvekilleri, belediye başkanları, Ticaret Sanayi odaları, Turizm İl Müdürlüğü ve STK’lar hep birlikte artık ellerimizi taşın altına koymamız lazım. Özellikle doğrudan uçak seferlerinin başlaması için çok ciddi lobi faaliyetinin yürütülmesi gerekiyor. Bu noktada ufak bir hareketlenme olsa, emin olun, otellerimiz, acentelerimiz de bu işin içerisine fazlasıyla gireceklerdir. Sonuç almak için bunun tek çatı altında yürütülmesi gerekiyor. Bir turizm koordine merkezine ihtiyacımız var. Ayrıca, bölgemizde bulunan turisttik bölgelerin alt yapı sorunlarının ivedilikle halledilmesi gerekmektedir “dedi.

reklam

YORUM YAP

Samsun Ses HaberTÜM YAZILARI
reklam

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
    32,575532,5833% 0.29
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
    35,026335,0346% 0.17
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
    40,842440,8537% 0.13
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
    35,727535,7420% 0.35
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
    23,868323,8810% 0.29
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
    3.937,924.024,59% 1,04
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
    2.461,202.461,52% 1,04
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM
    64.373,740.581
reklam

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış