reklam
reklam
DOLAR32,3400% -0.07
EURO34,8790% 0.06
STERLIN40,6534% 0.01
FRANG35,7427% 0.57
ALTIN2.393,53% -0,14
BITCOIN64.405,511.377
reklam
Samsun Ses HaberTÜM YAZILARI

Kapadokya Kış Turizmine Hazır!

Tatil yapmak için yaz mevsimini bekleyenlerden misiniz? Yoksa kış tatili denildiğinde sadece karlı dağları düşünenlerden mi? Kışın Kapadokya’yı görmediyseniz beyaz bir diyarda, güzel bir masal yaşamaya hazır olun o zaman! Çünkü Kapadokya’nın mevsimi yok; her daim güzel, her daim gezilesi…

Yayınlanma Tarihi : Google News
reklam

Kapadokya’nın o meşhur vadileri kışın beyaz bir örtünün altında sessiz bir uykuya dalıyor. Zemine serpilmiş peribacaları ise gelinlik giymiş peri kızlarına dönüşüveriyor. Tarih durduğu yerde duruyor, ama kışın Kapadokya öyküsünü daha sakin, daha vakur anlatıyor. Bazı gezginler Kapadokya’nın kış manzarasını iğne oyası gibi anlatırken bazıları da huzur olarak tanımlıyor. Tıpkı vadilerinde değişik siluetlere benzeyen peribacaları gibi…

 

Karasal iklimin bütün özelliklerini görebileceğiniz Kapadokya’nın hava durumundaki ‘0 derecenin altında’ ibaresi sakın gözünüzü korkutmasın. Kapadokya Kasım ayından itibaren Aralık, Ocak, Şubat ile Mart aylarında büyük rağbet görüyor. Nem oranı düşük olduğundan bavulunuza kalın çoraplar ve daha kalın kalın kazaklar koyup montunuzu da giydiğinizde çok üşümeyeceksiniz. Dilerseniz hafta sonu kaçamağı, dilerseniz kültür turu, balayı ya da daha farklı programlarınız için kışın Kapadokya’da yaşanacak birçok anı ve yapılacak birçok aktivite var.

Kışın Kapadokya’da Balon Turu

Turizmin en çok baharda canlandığı Kapodokya’nın balonları 4 mevsim uçmaya devam ediyor. Sadece yazın saat 6.30 sularında havalanırken, kışın daha erken, 5 – 5.30 civarında kalkış gerçekleşiyor. Yoğun yağışlarda ve fırtınalarda ise güvenlik sebebiyle uçuşlar iptal edilebiliyor. Yaz ya da bahar aylarında Kapadokya balon turuna çıktıysanız kışın da denemenizi öneriyoruz. Çünkü aşağıda gördüğünüz yerler aynı olsa bile sureti değişiveriyor. Karla örtülmüş Ürgüp, Avanos, Göreme’den tutun, bulutlara tutunmuş Erciyes, çatıları beyaz taş evler, yüzlerce kış görmüş kiliseler, cilalanmış kayalar selam durur gibi serili veriyor ayaklarınızın altına. Bazen bir kış güneşi de bu masala eşlik eder gibi gülümsüyor.

 

Eğer ‘kışın balona binersem çok üşürüm’ diye düşünüyorsanız şunu da hatırlatalım. Bilinenlerin ya da düşünülenlerin aksine yer soğukken, balonla yükseldiğinizde sıcaklık artıyor. Çünkü toprak zeminden itibaren 100 – 150 metre yukarıda, rüzgar şiddetli esmiyorsa balonun kendi ısısıyla soğuğu çok da fazla hissetmiyorsunuz. Almanlar ile Ocak – Şubat ayları tatil dönemlerine denk gelen Uzakdoğulu turistler Kapadokya kışını kaçırmıyor ve her kalkan balondan bu gizemi fotoğraflıyorlar.

Kışın Kapadokya’yı Atla Gezmek

Adı üstünde ‘güzel atlar ülkesi’ Kapadokya’yı, kışın yolunu bilen atlarla gezmek, vadilerinde turlamak, peribacalarının eteklerindeki karlarda fotoğraf çektirmek de Kapadokya’ya kışın gelmek için bir neden. Nuri Bilge Ceylan’ın, hikayesi Kapadokya’da geçen ‘Kış Uykusu’ filmindeki gibi uzayıp giden bir beyaz örtüye nal izi bırakmak, yaşamınıza iz bırakmak gibi. Eski İpek Yolu’nun kervanlarının izlediği rotadan Devrent Vadisi, Paşabağı ve Çavuşin başta olmak üzere birçok yerin arasından geçiyor, turu başka rotalara da çevirebiliyorsunuz.

Kışın Kapadokya’da ATV ve Jeep Safari

Kapadokya’nın vadileri, 4 tekerli motor olan ATV’lerle dolaşmak için oldukça elverişli. Kışın karlı havalarda araç kullanmaktan çekinen gezginlere Kapadokya’da çekinmeden ATV’ye binebileceklerini hatırlatmak istiyoruz. Jeep Safariye çıktığınızda bineceğiniz araçlar ise off- road ve kiliseleri, vadileri, tabiatın en muhteşem yerlerini 5 kişilik jeeplerle geziyorsunuz.

Kışın Kapadokya’da Yemek İçmek ve Türk Gecesi

Farklı bölgelerin yöresel dansları, Kafkas, oryantal, Semah, fasıl… Hepsi atmosferiyle sizi büyüleyecek devasa mağaraların içinde ve izlerken eşlik etmeden de duramıyorsunuz. Dışarısı ne kadar soğuk olursa olsun, içiniz ısınıyor. Yemek içmek için farklı seçeneklerle dolu Kapadokya’da kışın içilecek sıcak çorba için de önerilerimiz var. Düğün Çorbası ya da sütlü çorba içtikten sonra sunumuyla fark yaratan testi kebabı veya çömlek kuru fasulyeyle devam edebilirsiniz mesela. Ayva dolması ve dıvıl da kışın denenecek lezzetlerden. Ardından vadileri izlerken içeceğiniz bir salep de soğuğa karşı bire bir.

Kışın Kapadokya’da Konaklama

Yaz aylarında sıcaklığın 50 dereceyi bulduğu Kapadokya’da, taş evlerin doğal ısı yalıtımıyla terlemiyor, kışın da üşümüyorsunuz. Farklı bir atmosferin solunduğu mağara evlerde karla kaplı vadileri izlerken, çıtır çıtır yanan bir şöminenin sıcaklığında köpüklü Türk kahvenizi yudumlamak bile kışın Kapadokya’nın sunduğu büyülerden. Üstelik kışın yapılan rezervasyonlar diğer mevsimlere göre yarı yarıya daha ucuz fiyatlara geliyor. Yarım pansiyon ve tam pansiyon seçeneklerinden birini değerlendirebiliyorsunuz. Kapadokya otelleri kış mevsimine özel konsept hazırlayıp kışın da turizmi canlı tutmayı biliyorlar. Bahar aylarının kalabalığı yerini dinginliğe bırakıyor ve dilediğiniz odayı daha kolay rezerve ettirip dilediğiniz hizmetleri daha rahat alabiliyorsunuz.

 

reklam