reklam
reklam
DOLAR32,5823% 0.15
EURO34,9879% -0.11
STERLIN40,8566% -0.18
FRANG35,6949% 0.07
ALTIN2.432,51% -0,15
BITCOIN64.082,00-0.737
reklam
Samsun Ses HaberTÜM YAZILARI

Özman: 2019’da hiçbir kuyumcu kepenk kapatmadı!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Özman: 2019’da hiçbir kuyumcu kepenk kapatmadı!
reklam

Son birkaç senedir ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntının Samsun’da kuyumcu esnafını nasıl etkilediği ile ilgili Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özmen, “2019 yılında Samsun’da kuyumculuk sektöründe kepenk kapatan olmadı. Kuyumculuk sektörü diğer sektörlere göre çok daha avantajlıdır” dedi.

Samsun Ses Haber – Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, son birkaç senedir ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntıların Samsun’daki kuyumcu esnafını nasıl etkilediği ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Özman, ekonomik sıkıntıdan ilk ve çok etkilenen sektör olmalarına rağmen diğer sektörler gibi iflas eşiğine gelmediklerini söyledi.

Hiçbir Kuyumcu Esnafı Kuyumculuktan Dolayı Batmaz

İflas eden kuyumcuların sayısının oldukça az olduğunu ve bunlarında başka işler yaptıkları için kapatmak zorunda kaldıklarını ifade eden Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, “2019 yılında Samsun’da kuyumculuk sektöründe kepenk kapatan olmadı. Giyim ve gıda sektöründe sürekli yeni ürünlerin alınması gerekiyor. Bu yüzdende esnaf ya kredi çekiyor ya da aldığı toptancıya borç yapmış oluyor. Bizde ise bu durum daha da farklı oluyor. Altının modasının geçmesi ya da eskimesi gibi bir durum söz konusu dahi olamaz. Biz kuyumcular diğer sektörlerdeki gibi sürekli yeni ürün almak zorunda değiliz. Biz borç yükü altında işletmesini devam ettiren, sermayesini dışarıdan alan müesseseler değiliz. Bizim mağazadaki vitrinde duran malımız kendi sermayemizdir. İşlerimiz daralıp kar marjımız düştüğü zaman bizde personel fazlamız varsa onu düşürmeye ya da diğer giderlerde tasarruf yapmaya başlıyoruz. Hiçbir kuyumcu esnafı kuyumculuktan dolayı batmaz. İflas eden kuyumcu sayısı oldukça az olur ve bunlarda başka ek bir iş yaptıkları için batarlar. Kuyumculuk sektörü diğer sektörlere göre çok daha avantajlıdır. Ürünlerimiz değerli maden olduğu için her zaman satılabilir ve hiçbir zamanda değerini kaybetmez. 2019 yılında bizim sektörümüzde iflas ederek kapatan olmadı” diye konuştu.

2020’de durum 2019’dan Çok Da Farklı Olmayacak

2020’de sektörün durumunun ne olacağı ile ilgili tahminde bulunan Başkan Özman, “Türkiye’de ekonomik bir sıkıntı olduğu zaman biz kuyumcular ilk ve en çok etkilenen kişiler oluyoruz ama bu bize bir iflas getirmiyor. Altın zorunlu bir ihtiyaç olmadığı için insanlar ekonomik bir sıkıntıda altına yatırım yapamıyor ve bu durum bizi de etkiliyor. Bizim sektörümüz 2020’ye çok iyi başlamadı. Bizim sektörümüzde ekonomik durgunluk hala devam ediyor. 2020’de ekonomik sıkıntılarımız düzeliyor ve geçen seneki ekonomik krizdeki yaralarımızı sarıyor olsak dahi kuyumculuk sektörü için bu durum çok geriden geliyor. Ekonomik krizden ilk etkilenen sektör olmamıza rağmen canlılığın geleceği en son sektörde yine bizleriz. Çünkü insanlar önce temel ihtiyaçlarını giderip daha sonra altın almaya başlıyorlar. 2020’de de sektörümüz için çok canlı olacak diyemiyorum. Herhangi bir durum olmazsa 2021’de sektörümüzdeki canlılık anca düzelmiş olur” şeklinde konuştu.
Haber: Müberra TAŞÇI

reklam