reklam
reklam
DOLAR32,5715% 0.25
EURO35,0004% 0.05
STERLIN40,7896% -0.06
FRANG35,7054% 0.24
ALTIN2.451,69% 0,63
BITCOIN64.357,990.032
reklam
HALİL DÜZENLİTÜM YAZILARI

“Şehitlikteki boş mezarın hikâyesi”

Yayınlanma Tarihi : Google News
reklam

Tam 100 yıl önce bugün… Dile kolay tam bir asır geçmiş… Tarih 15 Mayıs 1919…İzmir Yunanlılar tarafından işgal ediliyor.

Bu işgal adeta Türkün kalbine bir mızrak gibi saplanmıştı. Daha fazla dayanamadı ‘Teşkilatı mahsusa’ mensubu gazeteci Hasan Tahsin… Çekti silahını, peş peşe bastı tetiğe… Vatan toprağını savunmanın ilk kurşunuydu bu…

Bu gün sizlere İşte o kahramanlardan, onuru ve vatanı uğruna canını feda eden, Albay Reşat Çiğiltepe’yi anlatmak istiyorum.

 

Albay Reşat, Türklüğün sessiz onurudur, gururudur, cesaretidir. O, Türk Ulusu’nun temsil ettiği tüm değerlerin simgesidir. O, başlı başına bir Türkiye’dir. Ve O’nun yazgısı, gerçekte Türkiye’nin yazgısıdır…

Albay Reşat Bey kimdir?

Babası Türk edebiyatında sıkça duyduğumuz Ziya Paşa‘dır. İstanbul’da doğan Albay Reşat, 1896 yılında Harp Okulunu bitirmiş ve Türk’ün kurtuluş mücadelesi verdiği bir dönemdeki birçok savaşta başarıyla savaşmıştır. Önce Trablusgarp ve Balkan Savaşlarında, sonra Birinci Dünya Savaşının  Çanakkale, sonra ise Muş ve Bitlis’in düşman işgalinden kurtuluşunda çok büyük başarılar gösteren Albay Reşat, Mustafa Kemal Paşanın takdiriyle birlikte madalyalar kazanmıştır.

1918’de İngilizlere esir düşen Reşat Bey, daha sonra esaretten kurtulur kurtulmaz Aralık 1919’da Milli Mücadele’ye katılmak üzere İnebolu’dan “İstiklal Yolu” üzerinden Ankara’ya geçmiştir.

Reşat Bey, Mustafa Kemal Paşa tarafından 11. Kafkas Tümeni (sonradan 21. Tümen) Komutanlığı’na getirilmiştir. Yarbay rütbesi ile katıldığı İnönü ve Sakarya muharebelerinde olağanüstü başarılar göstermiştir.

Reşat Beye,57. Alay Komutanlığı görevi bizzat Başkomutan Mustafa Kemal Paşa tarafından verilmiştir.

Mustafa Kemal Paşa, Büyük Taarruzun ikinci gününde, Reşat beye muharebenin ve milletin kaderini etkileyecek en kritik mevkide yer alan, Sincanlı Ovasından Dumlupınar’a kadar tüm yolların önündeki en stratejik engel olan Çiğiltepe’yi düşmandan temizlemesi emrini vermiştir.

Çiğilitepe Vakası

Ne var ki, bu tepenin önemini çok iyi bilen Yunan Başkomutanı Trikopis ise, en zinde kuvvetlerini, üstün ateş gücüyle bu tepeye yığmış; tahkimatı tamamlamıştır.

İşte, gerisini resmi kayıtlardan okuyalım:

Saat 10.30

27 Ağustos 1922 sabahı 57. Alay bu tepeyi kuşatmış, saat 10.30’da Mustafa Kemal telefonda komutana;

” Reşat Bey, bu önemli tepeyi ne zaman alacaksınız? ”

” Komutanım, yarım saat sonra alacağız. ”

” Başarılar diliyorum. ”

Saat 10.45

Mustafa Kemal (10.45):

”Düşmanın halen direndiğini görüyorum. Gözümüz o tepede, çok önemli.

”Komutanım tepeye düşman bir tümen yığmış direniyorlar. Ama alacağız komutanım, mutlaka alacağız.”

Saat 11.00

Mustafa Kemal (11.00):

”Reşat Bey’i istiyorum.”

”Komutanım Reşat Bey size bir mesaj bırakarak intiharetti… Okuyorum;

Komutanım: “Yarım saat zarfında bu tepeyi almak için söz verdiğim halde sözümü yapamamış olduğumdan dolayı yaşayamam komutanım.”

Mustafa Kemal’in gözlerinden yaşlar boşanır:

”Allah rahmet eylesin, Reşat Bey büyük bir vatanseverdir”

Saat 11.45

11.45’te Başkomutanın telefonu çalar:

“Çiğiltepe alınmıştır komutanım. Yüzlerce ölüsünü bırakan düşman Sincanlı Ovası’na doğru kaçmaktadır, arz ederim.”

Reşat Bey, 45 dakikalık gecikme için canından vazgeçebilecek kadar sözüne bağlı ve şerefli bir vatanseverdir.

İnsanın göz pınarlarındaki yaşın akmasına engel olamadığı, tüyler ürperten bu olayın kahramanı Albay Reşat, tepenin ele geçirilmesindeki 45 dakikalık gecikme için canından vazgeçebilecek kadar sözüne bağlı ve şerefli bir vatanseverdir.

Milletini bir aile, vatanını bir ocak bilen bu yürekli kahraman vatanının geleceği için yaptığı onlarca hizmeti bile yeterli görmeyip, 45 dakika geciken zafer için kendini cezalandırmıştır. İşte Türk askeri böyledir. Kuşkusuz kahramanlık dolu yaşamı dolayısıyla Allah’ın da sevdiği bu nefer, Türk Ulusunun şeref timsalidir.

Sonrasını Başkomutan Mustafa Kemal Paşa şöyle ifade eder:

”Dünyanın hiçbir ordusunda yüreği seninkinden daha temiz, daha sağlam bir askere rast gelinmemiştir. Her zaferin mayası sendedir. Her zaferin en büyük payı senindir. Burada şehit olan kahraman evlatlarımızı minnetle anıyorum, ruhları şâd olsun. ”      

Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK

Yukarıdaki en büyük Türkün Atatürk’ün yüreğinden kopan bu sözler, Albay Reşat Bey Şehitliğindeki mermer bir kitabeye nakşedilmiştir.

Başınızı biraz çevirirsiniz, sıra sıra şehitlerimizin kabir taşlarını okursunuz:

“Sivas-Hasan oğlu Hüsnü-23 yaşında”, 

“Tunceli-Ahmet oğlu Mevlût- 20 yaşında”,

“Konya-Ruşen oğlu Haşim 21 yaşında

“Mersin-Hasan oğlu Ömer 24 yaşında”,

“Afyon-Mehmetoğlu Musa 18 yaşında” ve diğerleri… 

Acısını duyarsınız, hayatlarının baharında, komutanları Reşat Beyin onurlu intiharından sonra gözlerini kırpmadan ölüme doğru koşan gencecik yiğitlerin!..

Bizler ve bizden sonra gelecekler için en değerli varlıklarından, canlarından vazgeçmiş Türk oğlu Türkler!..

Şahadetinin sonrasında TBMM kendisi adına ailesine İstiklal Madalyası takdim etmiştir. Ailesi, soyadı kanununu müteakip “Çiğiltepe” soyadını almıştır.

Albay Reşat Çiğiltepe’nin Sandıklı ilçesinde bulunan mezarı, Ankara’daki Devlet Mezarlığı’na nakledilmiştir. Sandıklı’da bulunan mezarı ise içi boş olarak aziz hatırası olarak muhafaza edilmiştir.

Afyon Sandıklı’da bulunan Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği, görevini yerine getirmeyi canından aziz bilen 57. Tümen Komutanı Miralay Reşat Bey ve o çevrede şehit düşenlerin anısına yaptırılmış olup, 22.06.1996 tarihinde ziyarete açılmıştır.

Şehitliğin, girişinde Albay Reşat Çiğiltepe’nin bronzdan yapılmış büstü, ortasında ise çekilmiş bir kılıcı andıran dikili taş ve kitabeleri ile mermerden yapılmış şehit mezarları bulunmaktadır.

Eğer bir gün yolunuz Sandıklı-Afyon arasına düşerse, lütfen O’nu ziyaret ediniz. Orası Marmaris, Bodrum, Kuşadası, Antalya, Fethiye gibi hemen çoğunluğumuzun yılda en az bir kez tatil için geçtiği yol üzerindedir.

Her gün on binlerce aracın geçtiği yolda, herkes bakar da O’nu görmez. Daha doğrusu görmezlikten geliriz o küçücük tabelayı!.. Belli belirsiz şu ibareyi okursunuz: “Albay Reşat Bey-Çiğiltepe Şehitliği 10 km.”!..

Aziz Hatırası önünde Saygı ile eğiliyorum…

 

reklam