reklam
reklam
DOLAR32,5600% 0.24
EURO34,7851% 0.02
STERLIN40,5409% -0.19
FRANG35,7240% 0.3
ALTIN2.491,07% 0,26
BITCOIN2.048.2721.446
reklam
Samsun Ses HaberTÜM YAZILARI

Yapı 40 yıldır ‘Çağbaba’ adıyla anılıyordu.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Yapı 40 yıldır ‘Çağbaba’ adıyla anılıyordu.
reklam

Yıllardır türbe diye ziyaret edilen yer gladyatöre ait mezar çıktı. Marmaris’in Turgut mahallesinde 40 yıldır Çağbaba adıyla anılarak halk tarafından önemli bir İslam alimine ait olduğu zannedilen mezarın Yunan gladyatöre ait olduğu anlaşıldı.

Halk yıllarca adak adadı, çaput bağladı, dualar etti ancak gerçek yıllar sonra ortaya çıktı. Marmaris’te yıllarca türbe diye ziyaret edilen anıt mezarın Diagoras isimli bir gladyatöre ait olduğu belirlendi.
2 bin 300 yıllık ve 6 metre yüksekliğindeki bu anıt mezar, dünyanın yedi harikasından biri olan Mousoleum’a benzerliğiyle dikkat çekiyor ve Türkiye’de ayakta kalan tek piramit mezar olma özelliğini taşıyor.

“ÇAĞ BABA TÜRBESİ OLARAK BİLİYORDUK”

Turgut Mahallesi’nde yaşayan 70 yaşındaki Mehmet Aydoğan ise mezarın defineciler tarafından sürekli kazılarak tahrip edildiğini hatırlatarak şöyle dedi: “Biz bu yapıyı daha düne kadar Çağ Baba Türbesi olarak biliyorduk. Çocuğu olmayanlar buraya gelir, kurban kesip, dua ederlerdi. Ama sonra öğrendik ki çok eski çağlardan kalma anıt bir mezarmış. Fakat bu tarihe yapı bakımsız ve definecilerin yağması altında. Biz mahalleli olarak korunma altına alınıp turizme kazandırılmasını istiyoruz.”

Turgut köyünde yaklaşık 50 metre yükseklikteki kayaların üzerinde bulunan mezar, dışarıdan bakıldığında piramidi andırıyor. Yüksekliği 6 metre, içi de 3 metrekare olan piramit mezarın tavanı da kubbe şekilde. Kayalıklardan ovaya doğru taş merdivenlerin bulunduğu mezar, kaynaklara göre M.Ö. 2. yüzyılda, glatyatör Diagoras için yapılmış.

reklam