Wikileaks’ta Ali Babacan, Zeki ama insani yanı eksik!

Yayınlanma Tarihi :

AK Parti’nin kurucuları arasında yer alan ve şu andaki Ankara yönetimine eleştiriler yönelten Ali Babacan kimdir?

Kariyeri boyunca nerelerde görev aldı?

Kariyerine ABD’de danışmanlık yaparak başladı

4 Nisan 1967 yılında Ankara’da doğan Ali Babacan, TED Ankara Koleji’nden mezun olduktan sonra ODTÜ’de endüstri mühendisliği okuyarak bu bölümü birincilikle bitirdi.

Ardından Fulbright bursu almaya hak kazanan Babacan, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Illinois eyaletindeki Northewstern Üniversitesi’nde işletme yüksek lisansı yaptı. Babacan, ilk meslek tecrübesini de Chicago kentinde bulunan QRM Inc. danışmanlık şirketinde çalışarak elde etti.

GÖKÇEK’İN DANIŞMANIYDI

1994 yılında Ankara’ya dönen Babacan, tekstil sektöründe çalışan aile şirketinin başına geçti. Aynı dönemde Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek’e danışmanlık yapan Babacan, belediye projelerinin finansmanı için Dünya Bankası’nın yanı sıra çok sayıda banka ve kuruluşla pazarlık yaptı.

EN GENÇ BAKAN OLDU

2001 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kurucu üyesi olan Babacan 22, 23 ve 24’üncü dönemlerde Ankara Milletvekili seçildi.

2002’de Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak atanan Babacan, 35 yaş ile dönemindeki en genç kabine üyesi unvanını aldı. Babacan’a 2005 yılında Avrupa Birliği Başmüzakereciliği görevi de verildi.

Babacan, 2007 yılında Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmesiyle boşalan Dış işleri Bakanlığı koltuğuna oturdu. 2009 yılında ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yardımcılığını yapan Babacan, bu

görevine Ahmet Davutoğlu döneminde de devam etti. Siyasetçi, 2015 yılından sonra kabinede aktif görev almadı.

ABD Büyükelçisi: Zeki ama insani yanı eksik

2007 yılında Dışişleri Bakanlığı’na getirilen Ali Babacan hakkında gizli bir rapor hazırlayan dönemin ABD Türkiye Büyükelçisi Ross Wilson, raporunda siyasetçi hakkında çoğunluklu olumlu yorumlarda bulundu.

Wilson’ın Wikileaks tarafından sızdırılan raporunda şu ifadelere yer verildi:

“Babacan ile AB müzakereleri sırasında yakından çalışan Ankara’daki Avrupalı diplomatlar onun zeki, hızlı öğrenen ve çalışkan olduğu görüşünde. Türkiye’nin liderleri arasında belki de en küresel görüşlere sahip olan ve yabancıların düşünce tarzlarını anlayabilen kişi Babacan. Küresel sermayenin ne duymak istediğini biliyor ve genelde pazarlamacı gibi davranıyor. Ama bazen ‘insani yanının’ eksik kaldığını da belirtiliyor. Ayrıca Babacan’ın AKP içinde bağımsız siyasi temele sahip olmadığı ve Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Gül’e yönelik evet efendimci itibarının uluslararası politikada karşısına çıkabilecek bir engel olduğu ifade ediliyor”

Raporda ayrıca ABD geçmişi hatırlatılan Babacan’ın Washington ile yakın ilişkiler kurmak isteyebileceği belirtildi.

KOMPLO TEORİLERİNE KAYNAK OLAN TOPLANTILARA KATILDI

Babacan diğer yandan kariyeri boyunca çok defa Bilderberg toplantılarına katıldı. Tüm dünyadan devlet yöneticilerini ve etkili iş insanlarını bir araya getiren Bilderberg, beraberinde ortaya çıkan çok sayıda komplo teorisi ile biliniyor.

Gizemli Bilderberg toplantıları: Kimler katılıyor? Ne yapıyorlar?

Komplo teorilerinin vazgeçilmezi ‘Gizli’ Bilderberg Toplantıları İsviçre’de başlıyor

Deneyimli siyasetçi Ali Babacan, uzun süredir devam eden ‘yeni parti’ söylentileri ile beraber temmuz ayında AK Parti’den istifa ettiğini duyurdu. Siyasetçi istifa nedeni olarak “kendi ilkeleriyle AK Parti arasındaki derin farklılıkları” gösterdi.

Sene sonuna kadar yeni bir parti kurmak istediklerini söyleyen Babacan, en son katıldığı televizyon programında Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de kendisine dışarıdan destek vereceğini açıkladı.

“Kendimi büyük bir vebal altında hissediyorum” diyen Babacan’a AK Parti geçmişinden dolayı sosyal medyada eleştiriler yağdı.

Kaynak: euronews – Enis GÜNAYDIN

Basın No: