Video oyunları birçok farklı biçimde olabilir, ancak sadece birkaç tanesi beyindeki etkileri açısından yakından incelenmiştir. Rochester Üniversitesi ve Cenevre Üniversitesi’nden bilim adamı Dr. Daphne Bavelier, “Call of Duty” gibi birinci şahıs savaş oyunlarını araştırdı.

Oyuncuların beyinlerinin, dikkat, görev değiştirme, beyin plastisitesi, öğrenme, kısa süreli bellek, algı ve algısal karar verme becerileri gibi alanlarda çok sayıda şaşırtıcı faydalar gösteren birçok beyin bölgesinde aktivite gösterdiğini buldu.

Geliştirilen bu görsel beceriler,çocukları matematik, mühendislik, doğa bilimleri, ekonomik tahmin, mimari ve gelecekteki sanat ve tasarım kariyerlerine hazırlamaya yardımcı olabilir.

Şiddet içeren oyunlar zararlı mı

Yeni araştırmalar, şiddet içeren video oyunlarının çocukları şiddete karşı daha az duyarlı hale getirdiği ve/veya saldırgan eylemlerde bulunma olasılığının yüksek olduğu fikriyle çelişmektedir.

Psikolog Christopher J. Ferguson, video oyunlarını şiddete bağlayan çalışmaların yanlış analiz edildiğini ve akıl sağlığı durumunun ve oyuncuların aile ortamının çok önemli sosyal faktörlerini göz ardı ettiğini düşünüyor. Akıl sağlığı ve aile ortamı şiddet içeren davranışları tetiklemekten sorumlu olabilir. Ferguson ayrıca depresyon gibi faktörlerin ve antisosyal kişilik bozukluğu gibi bazı karakter bozukluklarının saldırgan davranışı tetiklemenin oyundan çok daha muhtemel olduğunu söylüyor.

Pediatrics dergisinde video oyunlarının bir çocuğun sağlığı için kötü olup olmadığını belirlemek için etkileyici bir çalışma yayınlandı. Sonuçlar, oyunlarla bağlantılı fiziksel ve zihinsel sağlık sorunlarının çocuğun bu oyunlara psikolojik bakış açısıyla bağlı olduğunu göstermiştir.

Sorunlu oyuncular olarak kabul edilenler veya oyunlara daha fazla kendini vermiş olanlar, oyunları eğlence amaçlı kullanan oyunculardan daha fazla risk altındaydı. Sorunlu oyuncuların agresif olmaları ve depresyon belirtileri göstermeleri daha olasıdır. Bu çalışma, gelecekteki araştırma analizlerinin daha çok çocukların video oyunları oynama süreleri ve zihinsel bir sağlık sorunu ortaya çıkması durumunda müdahale etmeleri için güvenli yollar belirlemeye odaklanması gerektiği sonucuna varmıştır.

Video oyunlarını dikkat dağıtıcı veya hayattan kaçmak için kullanan çocukların benlik saygılarının daha düşük olduğu ve olumsuz duygu belirtilerinin daha yüksek olduğu bulundu. Bir çocuk çevrimiçi olarak çok mutlu olsa da çevrimdışı bağlantıları yoksa, bu video oyunlarının daha bağımlılık yaratan veya sorunlu kullanımını teşvik edebilir.

Psikolojik işleyiş belirleyici oluyor

Genç oyuncuların bu oyunları oynamanın motivasyonel nedenlerini göz önüne alarak araştırmanın neden bu kadar kafa karıştırıcı ve bölünmüş olduğunu açıklayabilir.

Kötü psikolojik işleyişe sahip olmak da duygusal olarak sorunlu video oyunu kullanımı için bir risk faktörüdür. Video oyunları oynamak, bir çocuğun iyi başa çıkma becerileri geliştirmesini veya uygulamasını, arkadaş bulmasını ve/veya gerçek hayatında iyi bir destek sistemine sahip olmasını engelliyorsa, video oyunları oynamak potansiyel olarak zararlı olabilir.

Oyun bir bağımlılığa dönüşürse, genç oyuncularda depresyon,kaygı, öz kontrol eksikliği, obsesif kompulsif davranışlar ve dürtüsellik ortaya çıkabilir. Ebeveynler, bu oyunların oynamasının çocukları üzerinde zararlı bir etkisi olup olmadığını görmek için uygun bir değerlendirme yapmak için fiziksel ve zihinsel sağlığı ve çocuklarının arkadaşlarıyla ilişkilerini izlemelidir. Aynı zamanda, oyunun bir çocuğun bilişsel ve sosyal becerileri üzerinde de olumlu bir etkisi olabileceğini bilmek önemlidir. Bazı danışmanlar, oyun oynamayı, özellikle ruh sağlığı ihtiyaçları için, danışmanlığı geliştirmek için bir araç olarak kullanmaktadır.

Bu araştırma başlangıç ​​aşamasında olmasına rağmen, stresi azaltarak ruh halini iyileştirmek, duygusal düzenleme becerileri geliştirmek ve zorlu duygularla mücadele edebilecek bazı stratejik hamleler geliştirmek için bazı eğlence oyunları kullanılmıştır.

Video oyunu konusu karmaşıktır. Bazı çocuklar için sorun yaratabilir mi? Kesinlikle! Ebeveynlerin bu oyunların çocukları üzerindeki etkisini gözlemlemesi, değerlendirmesi ve izlemesi gerekiyor mu? Kesinlikle! Ancak bu oyunlar, hayattaki hemen hemen her şey gibi, kişinin duyguları ve zihinsel sağlığı üzerinde olumlu veya olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Kilit nokta, bu oyunların sizin üzerinizdeki etkisinin tam olarak farkında olmaktır, böylece uygun müdahale yapılabilir ve uzun süreli zihinsel sağlık sorunları önlenebilir.