reklam
reklam
DOLAR32,5947% 0.36
EURO34,8625% 0.35
STERLIN40,6439% 0.11
FRANG35,9108% 0.86
ALTIN2.493,51% 0,36
BITCOIN2.137.9534.637
reklam
Samsun Ses HaberTÜM YAZILARI

Usta: “Türkiye plastik çöplüğüne döndü”

Yayınlanma Tarihi : Google News
Usta: “Türkiye plastik çöplüğüne döndü”
reklam

Bağımsız Samsun Milletvekili Erhan Usta, “Bir yandan Türk vatandaşları plastik poşet başına 0,25 TL ücret öderken, diğer yandan Türkiye dünyanın plastik çöplüğü haline gelmiştir” dedi

Bağımsız Samsun Milletvekili Erhan Usta, Türkiye’nin nasıl dünyanın plastik çöplüğüne döndüğünü, rakamlarla ortaya koyarken, konuyu TBMM gündemine taşıdı.
Usta, “Bir yandan Türk vatandaşları plastik poşet başına 0,25 TL ücret öderken, diğer yandan Türkiye dünyanın plastik çöplüğü haline gelmiştir. Son 10 yılda Türkiye’nin plastik atık ithalatı %7217 oranında artarak 7 bin tondan 525 bin tona çıkmıştır. Üstelik ithal edilen plastik atıklar, Çin’in dahi kabul etmediği ve yasakladığı, son derece kalitesiz, insan sağlığını ve çevreyi tehdit eden, hatta radyoaktif riskler içerme olasılığı olan ucuz cinstendir. Türkiye, dünyanın çöp kutusu değildir, olmamalıdır! Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, insan sağlığını ve çevreyi tehdit eden, korkunç boyutlara ulaşan plastik atık ithalatını sorduk: Türk vatandaşları, Çin vatandaşlarından daha mı değersizdir? Türk toprakları, Çin topraklarından daha mı değersizdir?” dedi.

10 YILDA YÜZDE 7 BİN ARTTI
Verdiği soru önergesinde resmi rakamları paylaşan Usta, “TÜİK verilerine göre 2009 yılında 7.169 ton olan plastik atık ithalatı, 2019 yılı ekim ayı itibariyle yıllık olarak 524.580 tona çıkmıştır. Böylece son 10 yılda plastik ithalatı yüzde 7 bin 217 oranında artarak Türkiye dünyanın plastik çöplüğüne dönmüştür. Artık Çin’in bile kabul etmediği ve yasakladığı, düşük kaliteli, radyoaktif riskler taşıma olasılığı dahi olan dünyanın plastik atığı Türkiye tarafından kabul edilmektedir. 2008 yılında kilogramı 0,71 dolar olan ithalat birim fiyatı 2019 yılında 0,21 dolara düşmüştür. Bu bile durumun ne kadar tehlikeli bir hal aldığının kanıtı niteliğindedir. Bir yandan plastik kullanımını düşürmek için plastik poşet başına 25 kuruş ücret konurken ve “sıfır atık” temalı kampanyalarla bu konuda farkındalık oluşturulmaya çalışılırken, Türkiye’nin düşük kaliteli ve riskli plastik atık çöplüğüne döndürülmesi ne yaman bir çelişkidir” ifadelerine yer verdi.

‘DUR’ DENMELİ
Usta, önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Bu kalitesiz, riskli ama ucuz ithalata ‘dur’ denilmezse, sadece maliyet anlamında bile bu durum Türkiye’nin kendi plastik atığının toplanmasını ve geri dönüşümünü sekteye uğratacaktır. Bu durumun insan sağlığı açısından direkt etkilerinin yanında çevresel etkileri de söz konusudur. Düşük kaliteli ve riskli plastik atıkların geri dönüşümü için daha çok temiz su kaynağı  tüketilmekte, kullanılan kimyasallar çevreyi daha çok tehdit etmektedir.”

reklam