Bayram günlerinde ikramlar,tatlılar, yemekler derken genellikle diyetimize uyamıyoruz. Kurban bayramın’nda bu durumu daha sık yaşıyoruz, çünkü bayram boyunca genellikle et ağırlıklı besleniyoruz.

Bayramda çok mutlu anlar yaşasak da aşırı yemek yeme korkusundan bir türlü kurtulamıyoruz. İşte bu korkuyu yenmek ve diyetinize bağlı kalmak için bazı öneriler.

Besleyici bir kahvaltı ile başlayın

Eski bir İngiliz atasözü ‘Krallar gibi kahvaltı yap, prensler gibi öğle yemeği ye ama akşam yemeğin bir fakirinki gibi olsun’ der ve bayram günlerinde bile formda ve sağlıklı kalmanın en iyi yolu bu olabilir. Günün sonraki yarısında kalori alımınızı kontrol etmek metabolizmanızı büyük ölçüde etkileyebilir. Yumurts, beyaz peynir ve krep gibi kahvaltılıkların çoğunun çoğunlukla sağlıklı karbonhidrat ve proteğin içermesi, bunu uygulanabilir hale getirir.

Bayram gününüze bir bardak limonlu ılık su ile başlayın ve doyurucu bir kahvaltı ile devam edin.

Büyük bir ziyafet yerine küçük öğünler yiyin

Büyük bir aile ziyafetinin tadını çıkarmak için midenizi boş tuttuğunuzu tahmin edebiliyorum, ancak bu durum masadaki her tabağı bitirmeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Aç kalıp, büyük bir öğün yemek şişkinlik ve mide sorunlarına yol açabilir.

Masanın etrafındaki büyük yemekler yerine, bayram planlarınıza ailenizle birlikte bazı etkinlikler ve açık hava eğlencesi ekleyebilirsiniz. Deniz kenarında piknik yapmak, dost canlısı bir futbol maçı veya bir yürüyüş; fazla kalorileri yakmak için iyi bir adım olacaktır.

Tatlılara kontrollü yaklaşın

Genelde bayram günlerine tatlı ile başlarız ve ziyarette gittiğimiz her yerde tatlı ikamı olur. Ne kadar çekici gelirse gelsin, şerbetli tatlılardan uzak durmak gerekir. Bir ya da iki ısırık alın ama daha fazlasını düşünmeyin. Bir tatlıyı tatmanın en iyi yolu 2 veya 3 kişiyle paylaşmaktır.

Izgarayı seçin

Bir yiyeceğin pişirilme şekli kalori alımını ciddi şekilde değiştirebilir. Sağlıklı baharatlar ile minimum zeytinyağında tavada pişirilmiş bir parça tavuk düşünün. Şimdi mısır unu ve ağır yağda kızartılmış aynı parçayı karşılaştırın, bu kadar basit. Haşlama ve ızgara sizin için en iyisi olacaktır. Kızarmış etten olabildiğince kaçının. Ayrıca yemek esnasında gazlı, soğuk içeceklerden kaçının.

Dyt. Serkan Sıtkı Şahin

serkan.sahin@kadinvekadin.net