reklam
reklam
DOLAR32,5917% 0.23
EURO34,8134% 0.42
STERLIN40,4350% 0.69
FRANG35,7641% 0.32
ALTIN2.419,42% -0,55
BITCOIN66.086,350.252
reklam
Ayse DogangunesTÜM YAZILARI

İlginç Çin Mutfağına “Merhaba” Demek İster Misiniz?

Yayınlanma Tarihi : Google News
reklam

Çin; harika doğası, sıra dışı yemekleri, sevimli insanları, gezip görülecek muhteşem yerleriyle bu zaman kadar yaşadığım en güzel ülkelerden biri oldu.

Size şunu söylemeliyim ki, Çin kültürünün gelişiminde gıdanın çok önemli bir rolü var. Gerek şaşırtıcı çeşitliliği gerekse yemeklerinin tarihi, Çin’i daha cazip hale getiriyor.

Geleneksel Çin mutfağı, ilk defa Çin yemeği yemeyi deneyimleyen insanlar için çok şaşırtıcı olabiliyor. Aman yediğinize dikkat edin!

Çin kültüründe yiyecekler o kadar önemli bir yere sahip ki bazı yemeklerin “iyi şans”, “servet”, “birlik”, “anma” gibi sembolik anlamları var.

Çin’deki gıdaların bu sembolizmi, yemeğe kutsama getirmek için geleneksel inançlardan gelmektedir. Bu yüzden yiyecekler, şekillerine, renklerine, tarihlerine ve hatta bazen telaffuzlarına bağlı olarak belirli bir “güç” vermekle ilişkilendiriliyor. Ne kadar ilginç değil mi?

Örneğin; şeftali, yumurta doğurganlık anlamına gelirken uzun ömür anlamına da geliyor. Bu muhtemelen neden her Çin sokağında bu kadar çok yumurta satıldığını açıklıyor. Hiç kimse Çin halkının doğurganlığını inkar edemez, değil mi? Bu alanda onlar dünya şampiyonu!

Gelelim ilginç yemeklere…

1. Yüzyıl Yumurtaları (Pidan) 

Yapımı 7 haftadan 5 aya kadar sürer. Yumurtalar (bıldırcın, ördek veya tavuk), kil veya kül, siyah çay, limon ve tuzdan oluşan tuzlu bir çözeltiye batırılır. Pek hoş bulmadığım fiziksel yönlerinden ötürü kendimi bu yumurtaları yemeye ikna etmenin çok zorlayıcı olduğunu söylemeliyim.

2. Sarhoş Karides

Etanolün içine daldırılmış taze karidesler… Çin’in çeşitli yerlerinde bulunabilir ve yemekten önce bir tür likör bazlı sosun içine daldırılmış canlı tatlı su karidesini içerir. Sık sık masaya yüzerek ya da alkolle atlayarak gelirler ve hareket durduktan sonra onları yemeleri önerilir.

3. Kokmuş Tofu (Chòu Dòufu)

Ve bir tane daha kokulu yemek! Kokmuş tofu. Bu konuda kesinlikle bir tartışma yok.

Tıpkı peynirin, kokmuş ayakkabılar kadar güçlü kokması gibi kokmuş tofu da, neredeyse bebek kakasının asit hali gibi kokuyor. Şaka değil! Fermentedir ve çok güçlü bir asit kokusuna sahiptir.

Onlarca yıl önce, kokmuş tofu, Çin’in sınırlarında devriye gezen askerler için askeri bir vazgeçilmezdi. Savaşlar sona erdiğinde, çok ünlü bir sokak yemeği haline gelmiş.

4. Kaplumbağa Çorbası (Reçel versiyonunda da mevcuttur)

Evet! Bunu kesinlikle denemek istemem. Çorbanın içinde et, deri ve kaplumbağanın iç kısımları kullanılır. Pelodiscus sinensis gibi yumuşak kabuklu kaplumbağalar Çin mutfağında bu şekilde yaygın olarak tüketilir.

5. Kuş Yuvası Çorbası (Yànwō)

Çin halkı tıbbi erdemleri için yer. Aslında kurumuş ve sertleşmiş kuş tükürüğünden yapılmıştır. Sanırım, garsonun çorbama tükürdüğünden çok kuş tükürmek istiyorum der gibi.

6. Yılanlar

Genellikle bir çorbada veya sağlık takviyesi olarak yenir.

7. Maymun Beyni

Sadece çok zengin insanlar tarafından “uygun fiyatlı” bir yemektir. Garson, kafasını bir delikten çıkartarak masanın altına bir maymun yerleştirir. Müşteriler daha sonra çığlık atarken maymunun beynini yer. Zenginlik göstergesi için bu zulüm çok fazla!

Bu, Çin’de yiyebileceğiniz tüm yabancı, sıra dışı, tuhaf ve bazen tartışmalı yiyeceklerin sadece küçük bir listesi. Seçenekler sonsuz…

Ve bu zamana kadar sizin yediğiniz en garip şey neydi? Bana anlatmak istedikleriniz varsa hemen aşağıya bir yorum bırakın.

reklam