2011 yılı

2011 yılında 57 Milyon Çinli ülke dışına seyahat etti ve 48 milyar dolar harcadı. Çin nüfusuna göre hala küçük bir orandır bu ancak uluslararası ölçülere göre oldukça yüksek bir çıtadır.

2011 yılında Türkiye’ye gelen Çinli turist

2011 yılında Türkiye’i ziyaret eden Çinli turist sayısı 97 bin olarak hesaplanmış. Yani payımıza 100 bin turist bile düşmemiş ne yazık ki. Çinlilere sorulduğunda aslında Türkiye hakkında birçoğunun bilgisi yok ve gelenlerinde büyük bir oranı tesadüfen Türkiye’ye gelenlerden. İnternet yorumlarından bunu görüyoruz.

2014 ve 2018 yılı sonuç ve tahminleri

Çin Uluslararası Turizm Ofisi Turizm (Seyahat ve Turizm Sanayi Dairesi) göre, 2014 yılında ziyaretçi sayısının 72,2 milyon olduğunu ve bu oranın 2013 yılına oranla %3,5 oranında arttığını gösteriyor. Bu oran sadece ABD’ye gitmek isteyen turist adayları. Ve ayrıca Çin Ticaret Bakanlığı 2014-2018, cari seyahat eğilimlerine dayalı 3.4 , 4.1 ila % aralığında yıllık artış tahminidir. 2018 yılında, uluslararası turist %20’nin üzerinde artacağını, 83,8 milyon ulaşacağını gösteriyor. Bu oran Türkiye’nin nüfusundan fazla.

İnanılmaz bir pazar ve Türkiye bu pastadan daha fazla pay almalı. Almak zorunda… Türkiye genelinde misafirperver ve ırkçı olmayan bir halka sahip. Tarihini, sıcaklığını, doğasını kullanmalı diye düşündüğümden Çinli turistler ve talepleri hakkında bilgi veren yeni yazımı paylaşmak istedim.

Türkiye:

Son 5 yıl içinde dışarı gönderdiği Turist sayısı nedeni ile dünyada 2. sırada yer alıyor Çin! Bu oranın cazibesi tartışılmazdır.

Türkiye ile Çin arasında ekonomik, ticari, kültür ve turizm ivmesinin 2013 yılından bu güne ivmesini koruduğunu görüyoruz. Bu oran yetersiz bu sonuç memnun edici değildir. Türkiye Turizm şirketlerinin dikkatini Asyalı turistlere de vermesini bekliyoruz.

40 yaş üstü Çinli turistlerin tercih ettiği ülkeler:

Çinlilerin en çok tercih ettiği ülkeler arasında tabii başı çeken komşu ülkeleri oluyor. Özellikle 60 yaşının üzerinde olan turistlerin favorisi komşu ve yanık ülkeler. Japonya, Kore, Tayland gibi. Kısa süreli seyahat orta yaşın üstündeki turistlere cazip geliyor ve kültür yakınlığı da tabii onlara karşı bir avantaj. Bu ülkelerin seyahat birliğine göre kişi başı harcama yaklaşık 2800$ civarındadır.

Orta yaşlı Çinli turist ne bekler?

Evet 40 yaşının üstünde bir Çinli turiste tanıtım yapılacak yerler ve götürüleceği alışveriş yerleri onların beklentileri üzerinde olmalı, alışverişte verilen süre uzun olmalı ki herkes memnun kalsın, hatırlasın, tekrar tekrar gelmek istesin. Orta yaş Çinli turistlerin seyahat nedeni genelde sağlık ve güzellik üzerine oluyor. Malum belli yastan sonra sağlığımıza ve görünümümüze doğru eğiliyoruz. Bu anlamda Türkiye güzel topraklar özellikle PAMUKKALE, TÜRK HAMAMLARI, KAPLICALARI ve ORGANİK yiyecek ve yerel kozmetik ürünleri olarak. Aynı zamanda kültürel çizgileri taşıyan objeler ve ev dekorasyon tamamlayıcı ürünleri. Ve dahaları…

40 yaşının altı Çinli turistlerin top 10’u

İtalya, evet araştırmalarıma göre ilk sırayı İtalya alıyor ve yapılan yorumlara göre İtalya alışveriş için Çinlilere cazip geliyor. Malum ekonominin iyileşmesi sonucu Çinlilerin marka çılgınlığı artık bilinen bir bilgidir. Ama İtalya’nın sanayisi ve Çinlilerin öğrenme keşfetme sonrasında ülkesinde kullanmak istemesi de ayrı bir etken.

Almanya, evet Almaya her ne kadar Çinli turistlere sıcak bakmadığını söylese de verilen vizeler ve giden Çinli turist sayısı tam tersini söylüyor. Çinliler peki neden tercih ediyor?

Çinlilerde Almanya izlenimi aslında en çok sanayisinin olduğunu çevremden ve araştırmalarımdan biliyorum. Çinli öğrenmek keşfetmek ve ülkesinde bunu kullanmak istiyor doğal olarak.

Fransa, evet Fransa özellikle markaları ile Çinli bayanların ilgisini çekiyor. Fransa demek alışveriş demek…

Bu ülkelerin dışında Doğu Avrupa, Yunanistan, İspanya, Nordic, Avusturya, İsviçre olarak devam ediyor.

ABD ve bu ülkelerin seyahat birliğine göre Çinli turistlerin kişi başı harcama oranı 4500$, 7500 arasında değişiyor.

Uzun zamandır Çinli turistlerin taleplerini araştırmakla birlikte çevremizde de hep tartışıyoruz ve ben Çinlileri de tanımama dayanarak söyleyebilirim ki Türkiye ilk sıralara çıkabilecek alternatife sahip biz sadece kullanmaya başlamamışız tam olarak. Çinli turistleri yaş grubu olarak ayırarak programlar düzenlenir ise çok başarılı olacağını da eklemek isterim.

Genç Çinli turist ne bekler?

Çinli gençler genelde macera olan seyahatleri tercih diyor veya bizzat arkadaş gurubu olarak kendileri de bu organizasyonu yapabiliyor özellikle genç erkek Çinliler. Ama seyahat acentelerinin genç bayan Turistlere karşı Türkiye’nin tarihini nasıl kullanabileceği bana göre şöyle, kozmetik alanında sultanların güzellik için kullandıkları, taktığı takılar, tarzları gibi kullanmalı çünkü Çinlilerin kapalı öğretim sistemi nedeni ile tarih bilgisi eksikliğinden Türkiye’nin tarihini saatlerce dinleyeceğini düşünmüyorum. Ama onun bu tarihten kendine alabileceği olur ise zevkle dinleyecek ve hatırlayacaktır da. Ama erkek turistler için bu tam tersidir. Kayak turları ,dağ turları, tarih, kültür turları tam olarak onlara göredir.

Bankalar Anlaşması:

Çinliler için kredi kartlarını kullanabilmeleri çok önemli veya onların bankamatik kartları. Malum bir Çinlinin döviz kısıtlaması var. Bir Çinli günde sadece 500 dolar alabilir döviz olarak bu da bir seyahat ve alışveriş için uzun süre öncesinden hazırlık yapması gerektiriyor. Sanırım yalnız GARANTİ BANKASI’nın böyle bir hizmeti var sadece… Tabii gönül ister ki RMB kullanabilseler Türkiye’de veya çevirebilseler daha verimli olabilirdi. Bu konu Türkiye Devletine ve Çin Devletine kalıyor.

Çin’e Türkiye’yi ve turizm potansiyelimizi tanıtmak… En önemlisi, ne istediklerini bilmek ona göre hazırlanmak gerektiğini düşünüyorum ki yazımda elimden geldiğince bilgi vermeye çalıştım. Türkiye’nin yatırımcıları ve yatırımcı adayları önüne bakmalı ve karamsarlığı bir kenara bırakarak hem ülkesine hem kendine faydalı olmak için çalışmalarını bekliyoruz. Her iş bir yıl öncesinden gelecek yılının görevini ve hedeflerini belirlemelidir.

20020’de Senin Görevin, Hedefin Nedir?

Ayşe DOĞANGÜNEŞ

SHANGHAI