reklam
reklam
DOLAR32,3332% 0.24
EURO35,0919% -0.13
STERLIN40,9232% -0.23
FRANG35,7155% 0
ALTIN2.301,21% 1,04
BITCOIN2.281.7490.271
reklam
Samsun Ses HaberTÜM YAZILARI

Apartmanda evcil hayvan beslenir mi?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Apartmanda evcil hayvan beslenir mi?
reklam

Şehirleşmenin etkisiyle doğal yaşam ortamlarını kaybeden hayvanlar zaman içinde ev yaşamına uygun şekilde evrimleşmeye başladı. Azalan yeşil alanla birlikte avlanmakta ve yiyecek bulmakta zorlanan hayvanlar bir süre sonra insanlara muhtaç hale geldi. Apartmanda evcil hayvan beslenir mi sorusunun yanıtı elbette ki evettir. Durum böyle olunca pek çok apartmanda hayvan sahiplenmiş insanlarla karşılaşıyoruz. Apartmanda yaşamaya başlayan hayvan dostlarımız ne yazık ki herkesin kabul etmek istediği bir durum değil. Hayvanların, hayvanseverlerin ve diğer apartman sakinlerinin ortak bir noktada buluşması gerekiyor.

Apartmanda Köpek Beslemek

Hayvan sahiplenmemiş olan apartman sakinleri en çok evcil köpeklerden şikayetçi oluyor. Peki, apartmanda köpek beslemek yasak mı? 2004 yılında meclis tarafından kabul edilen ve AB Uyum Yasalarına göre hazırlanan Hayvanları Koruma Kanununa göre tüm hayvanlar korunma ve barınma hakkına sahiptir. Hayvan sahipleri, hayvanlarına ait tüm sorumluluk ve yükümlülükleri yerine getirdiği taktirde yasalara göre evcil hayvan olarak kabul edilen tüm hayvanları besleme hakkına sahiptir. Hayvanlardan şikayetçi olan komşuların ise hayvanın doğası gereği çıkardığı seslerden ve döktüğü tüylerden şikayetçi olma hakkı bulunmamaktadır.

 

Toplum yaşamını ihlal eden konularda komşular elbette ki şikayetlerini dile getirebilir. Buna örnek olarak, evcil hayvanının dışkısını temizlemeyen bir hayvan sahibini gösterebiliriz. Ortak alanların kirletilmesi şikayet hakkını doğurmaktadır, tabi ki bu durum yalnızca evcil hayvan sahiplerini değil tüm apartman sakinlerini ilgilendirir. Apartman yönetmeliğine göre evcil hayvan pisliği ile apartmanın içine veya bahçesine çöp atılması arasında bir fark bulunmaz.

Apartmanda Köpek Besleyenler Şikayet Edilebilir Mi?

Apartmanda köpek besleyen hayvan severler, apartman kurallarını ihlal etmediği sürece şikayet edilemez. Köpek besleyen kişilerin şikayet edilebilmesi için apartmandaki köpeklerin sağlığı tehdit edecek düzeyde tüy dökmesi veya apartman gürültü yönetmeliğine göre olağan dışı bir ses çıkartması gerekmektedir.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununa göre, yasaklı türler dışındaki tüm köpek ırkları, evcil kediler, kafes yaşamına uygun kuşlar, küçük ve zararsız kemirgenler, akvaryum balıkları ve sürüngenler “ev ve süs hayvanı” olarak tanımlanır. Bu türler dışında kalan hayvanlar ise apartmanda beslenemez ve apartman sakinlerinin şikayet etme hakkı doğar.

Evcil Hayvan Beslediğiniz İçin Şikayet Edilirseniz Ne Olur?

 

Evcil hayvan beslediğiniz için şikayet edilirseniz

ilk olarak diğer apartman sakinleriyle görüşmeniz gerekir. Şikayet durumunun apartmanın genelinde olup olmadığını araştırmalısınız ve bir sonraki adımı buna uygun olarak atmalısınız. Eğer şikayetin kaynağı gürültü ise bilirkişi apartmana gelerek desibel ölçümünü gerçekleştirir. Bilirkişinin yapacağı desibel ölçümü apartmanın genelinde değil de yalnızca şikayette bulunan kişinin dairesinde yapılır. Şikayette bulunan apartman sakinin şikayetinin kabul edilmesi için gürültünün sürekli ve belli bir desibel sınırının üstünde bulunması gerekir.

Şikayetin kabul edilmesi durumunda ise evcil hayvanın apartmandan tahliye edilmesi için icra kararı çıkartılır.

Peki, apartmanda köpek beslemek nereye şikayet edilir?

Komşularınız, beslediğiniz hayvanın çok ses çıkarttığı gerekçesiyle Çevre İl Müdürlüğüne şikayette bulunabilir.Çevre İl Müdürlüğü’nden gelen hayvanın uzaklaştırma kararı ses ölçümü yapılmadan gelirse hiçbir hükmü bulunmaz. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda gerekli mercilerden ses ölçümü yapılmasını talep edebilirsiniz.

Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi / Unesco

Yaşamın tek olduğunu, yaşayan bütün canlıların ortak bir kökeni olduğunu ve türlerin evrimi yönünde farklılaştığını, yaşayan bütün canlıların doğal haklara sahip olduğunu ve sinir sistemi olan her hayvanın kendine özgü hakları bulunduğunu, bu doğal hakların küçümsenmesi ve hatta kolayca göz ardı edilmesinin doğa üzerinde ciddi zararlar doğuracağını ve insanoğlunun hayvanlara karşı suç işlemesine sebebiyet vereceğini, türlerin birlikte olmasının diğer hayvan türlerinin yaşama hakkının insanoğlu tarafından tanınmasını ifade edeceğini, insanoğlu tarafından hayvanlara saygı gösterilmesinin bir insanın bir diğerine gösterdiği saygıdan ayrı tutulamayacağını dikkate alarak, ilan edilir ki;

Madde 1
Bütün hayvanlar biyolojik denge kavramı içerisinde varolmak bakımından eşit haklara sahiptir.

Madde 2
Bütün hayvanlar saygı gösterilme hakkına sahiptir.

Madde 3
1. Hayvanlara kötü muamele edilemez veya zalimane davranışlarda bulunulamaz.

2. Eğer bir hayvanın öldürülmesi gerekiyorsa, bu bir anda, acısız ve korku yaratmaksızın yapılmalıdır.

3. Ölü bir hayvana saygıyla davranılmalıdır.

Madde 4
1. Vahşi hayvanlar yaşama hakkına ve kendi doğal çevrelerinde özgürce üreme hakkına sahiptirler.

2. Vahşi hayvanların özgürlüğünden uzun süreli alı konulması, avlanma ve balık tutma geçmiş zamana ait olup hangi sebeple olursa olsun vahşi hayvanların bu şekilde kullanımı hayati olmayıp, akis davranışlar bu temel hakka karşıdır.

Madde 5
1. Bir insanın desteğine ihtiyaç duyan her hayvan uygun beslenme ve bakımı görme hakkına sahiptir.

2. Hiçbir koşul atında terkedilemez veya adil olmayan bir şekilde öldürülemezler.

3. Her tür soy üretme ve hayvan kullanımında soyun fizyolojisine ve kendi türüne özel davranışlarına saygı gösterilmesi zorunludur.

4. Hayvanları içeren sergiler, gösteriler ve filmler hayvanların onuruna saygı göstermek zorunda olup hiçbir şekilde şiddet içeremezler.

Madde 6
1. Hayvanlar üzerine yapılan fiziksel ya da psikolojik acı çekmeye sebep olan deneyler hayvanların haklarının ihlalidir.

2. Soyu tükenen hayvanların ya da yok edilen bir hayvanın yerine yenisinin ikame edilmesi yöntemleri geliştirilmeli ve sistemli olarak devam ettirilmelidir.

Madde 7
Gereği olmayacak şekilde bir hayvanın öldürülmesini içeren her kanun ya da buna yol açan her karar yaşama karşı işlenmiş suç kapsamındadır.

Madde 8
1. Vahşi bir hayvan soyunun hayata kalma onurunu hiçe sayan her yasa ve böylesi bir harekete sebep olan her karar soykırıma eşdeğer olup soya kaşı işlenmiş suçtur.

2. Vahşi hayvanların katledilmesi ve üreme yumurtalarının kirletilmesi, yok edilmesi soykırım cürümüdür.

Madde 9
1. Hayvanların kendilerine özgü yasal statüleri ve hakları hukuk tarafından tanınmak zorundadır.

2. Hayvanların güvenliğinin koruma altına alınması hususu Devlet örgütleri düzeyinde temsil edilmelidir.

Madde 10
Eğitimden ve okullaşmadan sorumlu merciler, vatandaşlarına çocukluktan itibaren hayvanları anlamayı ve saygı göstermeyi öğrenmeleri için olanak sağlamak zorundadır.

Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi 15 Ekim 1978 tarihinde Paristeki UNESCO Merkezinde törenle ilan edilmiştir. Bu metin, 1989 yılında Hayvan Hakları Birliği tarafından tekrar düzenlenerek 1990 yılında UNESCO Genel Direktörü’ne sunulmuş ve aynı yıl halka açıklanmıştır.

reklam