reklam
reklam
DOLAR32,3273% 0.22
EURO35,1092% -0.13
STERLIN40,9194% -0.3
FRANG35,8419% 0.36
ALTIN2.308,42% 1,36
BITCOIN2.288.3352.61
reklam
Samsun Ses HaberTÜM YAZILARI

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününün hikayesi

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününün hikayesi
reklam

Kadının dünya üzerinde çok özel bir yerinin olduğunu anlamlandıran 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günümüz kutlu olsun…

Her 8 Mart’ta kadınları kutluyoruz. Ancak bir kadın olarak bu kutlamanın derinliğinde yatanları bilirsek daha anlamlı olacağını düşünüyorum.

Öncelikle günümüzün tam adı “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü”. Şimdi gelelim bugünün kutlanmasına sebep olacak acı gerçeklere ve nihayetinde bugünümüze…

1875’te New York’ta direnen kadınlar
Tarih 8 Mart 1857. New York’ta bulunan bir dokuma fabrikasında çalışan 40 bin işçi, günlük 16 saatlik iş yükünün 10 saate indirilmesi ve ücretlerde artış yapılması talebiyle bir grev başlattı. bodrum escort Örgütleyen kadınlardı ve bu güne dek yapılmış en büyük kadın eylemlerinden biriydi.

Elbette polis eyleme müdahale etti. Uzun bir hengamenin sonunda, patronların da desteği ile binlerce işçi fabrikaya kilitlendi. O sırada beklenmedik bir an yaşandı ve etrafı alevler sardı. Çıkan yangında kilitli kalan işçilerin 129’u yanarak can vermişti…

Clara Zetkin’den çağrı
ABD basını tüm bu olaylar yaşanmamış gibi davranmayı tercih etti. Yine de ölen işçilerin cenazesine 100 bini aşkın kişi gelmişti.

Clara Zetkin, kadın haklarını savunan kadınlar arasında önemli bir isim olacaktı… 1910’da Kopenhag’da gerçekleştirilen İkinci Enternasyonal’e bağlı Sosyalist Kadınla Konferansı’nda kadın emek mücadelesi tekrar masaya yatırıldı. Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nde bulunan Clara Zetkin, konferans konuşmasında kadınlar için bir mücadele gününün belirlenmesi gerektiğini söyledi. Bu öneri kabul edildi ve her ülkenin kadınlarının her yıl, aynı gün, kendi ülkelerinin işçi sınıfı ile birleşerek bir kadınlar günü düzenlenmesine karar verildi.

Bu yıllarda neredeyse hiçbir ülke henüz kadınına seçme ve seçilme hakkı vermemişti. Bu sebepten pek çok ülke, kutlanacak bugün temelinde kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi için bir mücadele günü olarak düzenlendi.

Bugün, dünyanın neresinde olursa olsun kadının hayatta özel bir yeri olduğunu vurguluyordu.


Uluslararası ilk emekçi kadınlar günü
Uluslararası anlamda ilk emekçi kadınlar günü, 19 Mart 1911’de düzenlendi. Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre’de gösterilere katılan on binlerce kadın, sadece seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yanında meslek alanında da eğitim görmek, çalışma alanlarında erkeklerle eşit olmak için oradaydı.

Bugün, düşünülenin çok üstünde gerçekleşti. Düzenlenen toplantılar dünyanın her yerinde, küçük köylerine varana kadar tıklım tıklım doldu taştı. Erkekler evde çocukları ile ilgilendi, kadınlar haklarının peşine düştü.

8 Mart 1913’te kadınlar günü, Rusya’da da kutlandığında, bu büyük bir gelişmeydi. Çünkü dönemin şartlarında Çarlık Rusyasında açık gösteri düzenlemek neredeyse imkansızken, şimdi iki yerel işçi gazetesinde günün anlam ve önemini anlatan yazılar yayımlanıyordu. Hatta bu yazılarda Clara Zetkin’in dayanışma duyguları da yer almıştı.


Türkiye’de 8 Mart 18
Atatürk, “Dünyada hiçbir kadını, milletini kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadınından daha fazla çalıştım diyemez” demişti. Türk kadını, yeri geldiğinde cephede yer alan cefakar ve vefakar kadınlardı. Ancak yine de gelişen dünyada bizim de sahip olmamız gereken haklar yok değildi.

Türkiye’de Dünya Kadınlar Günü ilk kez 8 Mart 1921’de “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. Yıllar içinde kutlamalar da kabına sığmadı ve 1975’ten itibaren sokaklara taştı.

12 Eylül 1980 Askeri Darbesinden sonra 4 yıl boyunca kutlama yapılmadı. Ancak 1984’ten itibaren her yıl aynı günde çeşitli kadın örgütleri başta olmak üzere “Dünya Kadınlar Günü” hep kutlandı. Bugün de hala kutlanıyor…

Bugünün kadını
Değişen ve gelişen dünyada artık kadının yeri kuşkusuz daha özel. Ancak gel gör ki, insanların kafasında değişmeyen algılar da var. Oysa insana insan gerek ve nihayetinde kadın da bir insan. Üstelik Allah’ın verdiği mucize ile tüm insanları 9 ay karnında taşıyan bir insan.

Elbette günümüz kutlu olsun. Benim içimi sızlatan ise sadece bugünü asla kutlayamayacağını bilip köyün en son çitinde ömrünün bittiğini zanneden kadınlar. Bugün en çok onların günü kutlu olsun istiyorum. Bugün ve her gün, en azından ölmeden bir gün, onların yüzü gülsün…

Dilerim makyajın şiddeti örtmek zorunda kalmadığı, kalbimizin yönünü kendimizin belirlediği, dünyanın uçsuz bucaksız bir yer olduğunu keşfetmenin bizim de hakkımız olduğu, Allah’ın sevdiği gibi herkesin bizi sevdiği, kadından asla korkulmadığı nice kadınlar günü kutlayalım…

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günümüz kutlu olsun…

reklam