reklam
reklam
DOLAR32,5895% 0.11
EURO35,0309% 0.44
STERLIN40,6873% 0.19
FRANG35,6038% 0.11
ALTIN2.423,17% 0,00
BITCOIN64.282,02-3.469
reklam
Samsun Ses HaberTÜM YAZILARI

7 Asırlık Tarihi Kurt Köprü İlgi Bekliyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
7 Asırlık Tarihi Kurt Köprü İlgi Bekliyor
reklam

Samsun’un Havza ilçesi Kayabaşı (Tahna) köyünde bulunan tarihi Kurt Köprü, yöre turizmi için büyük önem taşıyor.

7 Asırlık Tarihi Kurt Köprüsü İlgi Bekliyor

Samsun’un Havza ilçesi Kayabaşı (Tahna) köyünde bulunan tarihi Kurt Köprü, yöre turizmi için büyük önem taşıyor. Ancak köprüye ulaşmayı sağlayacak düzgün bir yolu ve civarında ziyaretçilerin piknik yapıp, ihtiyaçlarını gidereceği tesisler bulunmadığı için kimse uğramıyor.

Geçmişte Türkler tarafından Altın Yol ve ipek Yolu olarak da adlandırılan güzergah üzerinde bulunan yaklaşık 700 yıllık tarihi köprünün ziyaretçisi eksik olmuyor. 2008’de restorasyonu yapılarak güçlendirilen tarihi köprü, İstavroz Çayı üzerinde bulunuyor. Ancak tarihi köprünün kitabesi günümüze ulaşmadığından yapım tarihi net olarak bilinmiyor. Köprü mimarisine ve üzerindeki namazgahlara baktığımızda yapının XII-XIII. yüzyıllarda Selçuklu döneminde yapıldığı anlaşılıyor.

Zaman zaman defineciler tarafından talan edilen köprü, Karayolları tarafından 2008 tarihinde restore edildikten sonra araç trafiğine kapatıldı. Kesme taştan yapılan köprü 40 metre uzunluğunda, 15 metre yüksekliğindedir. Yuvarlak dört kemerli köprünün ayakları içerisinde üç küçük oda bulunmaktadır. Eski dönemlerde geçiş yolu üzerinde bulunan köprüden geçenler köprü ayaklarında bulunan, namaz odası olarak da bilinen odalar ibadet yapmada ve istirahat için kullanılmıştır.

Köylüler, Havza’nın tarihine ışık tutan köprüye ulaşımın zorlukla yapıldığın ve ve araçlarla köprüye yaklaşılamadığını dile getirdi. Köprü etrafında gelen ziyaretçiler için sosyal tesisler bulunmadığını da ifade eden köylüler, bu eksikliklerin giderilmesi halinde iç turizme büyük katkı sağlanacağını belirtiyor.

reklam